Luister eerst eens naar jezelf

Luister eerst eens naar jezelf

Dat kan nogal zweverig over komen, maar in de kern is het wel heel belangrijk; de wijze waarop jij luistert. In eerste instantie was ik mij er ook niet zo van bewust, hoeveel invloed het zou hebben in hoe ik luister en op wat ik doe. Maar doordat ik mij hiervan bewuster ben, gaat er een wereld voor mij open. En veel belangrijker: maak ik veel bewustere en daardoor betere keuzes. Maar luister jij ook wel eens eerst naar jezelf, voordat je naar anderen luistert?

Ben ik schizofreen?
Als je een keuze moet maken zijn er vaak verschillende “stemmen” in je hoofd die er iets van vinden:
– Jaaaaaa, doen! Een gave nieuwe uitdaging!
– Lijkt mij een leuke opdracht, een nieuwe klant die een mooie aanvulling is op onze bestaande klanten;
– Ik heb van mijn kennis gehoord, dat daar het e.a. speelt. En dat ze behoorlijk kritisch zijn;
– Niet doen, dit is er weer zo een die denkt het even allemaal te kunnen veranderen. Ze moesten eens weten;

Dit zijn allemaal voorbeelden van “stemmen” die uiteindelijk je keuze bepalen. Bij een training welk ik enige tijd geleden heb gevolgd, hebben ze mij geleerd om deze stemmen eens in kaart te brengen bij keuzes die ik maak. En in het begin dacht ik, begin ik nou gek te worden? Al die stemmen in mijn hoofd…

Iedere stem vertegenwoordigd een behoefte
Aan al die verschillende stemmen zitten emoties vast. Aan de eerste stem (“Jaaaaaa, doen! Een gave nieuwe uitdaging!), zit de emotie enthousiasme gekoppeld. Echter vertegenwoordigt deze emotie ook nog een behoefte, namelijk de behoefte naar uitdaging. En doordat ik iedere keer mijn eigen “stemmen” in kaart heb gebracht, kom ik steeds meer te weten over mijn eigen behoeften, maar ook mijn angsten…

Naast je behoeften, hebben ook je angsten invloed op hoe je luistert. In mijn volgende blog (Ik ben nergens bang voor…) geef ik een voorbeeld hoe angsten je luisteren beperken.