Mag ik ook wat zeggen…

Mag ik ook wat zeggen…

Als ik met andere ondernemers in gesprek ben, gebeurt het nog wel eens dat wanneer je een voorbeeld wilt vertellen van een situatie waar je tegen iets aan bent gelopen, de ander begint: “nu je dat zo zegt, daar ben ik ook tegenaan gelopen. Daar heb ik toen zo en zo op gehandeld”. En dat terwijl ik nog gewoon midden in mijn verhaal zit en ik nog niet verteld heb wat ik graag had willen vertellen en al helemaal niet op een (goed bedoeld) advies zit te wachten. Heel vervelend, vind je niet?

Luisteren = ruimte geven
Of je nu op een ondernemersborrel staat, een afspraak hebt met een collega ondernemer of met je medewerker in gesprek bent: het geven van ruimte aan de ander om zijn verhaal te kunnen doen is zo ontzettend belangrijk om de ander het gevoel te geven dat je luistert. Want zeg nou zelf, niets is zo fijn dat als je het gevoel krijgt dat die ander echt bereid is naar jou te luisteren, zonder je te interrumperen.

Zit stil en verroer je niet
Het geven van ruimte aan de ander begint in eerste instantie met het niet onderbreken van de ander. Gewoon door stil te blijven en niet in het verhaal breken van de ander. Met andere woorden stil zitten en bijna niets doen, zodat de ander ook gewoon wat mag zeggen. Je zult zien: lastiger dan je denkt…

In de volgende blog (It’s not about the nail) staan we stil bij het niet direct aandragen van een oplossing.